U Donjem Vidovcu održan prvi sastanak partnera na projektu “Zlatarske avanture”

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 22. listopada 2024. | Novosti, Projekti Laga


Na prvom sastanku partnera na projektu “Zlatarske avanture”, koji je održan u ponedjeljak, 21. listopada, u prostorijama Lokalne akcijske grupe Mura – Drava u Donjem Vidovcu, predstavljene su aktivnosti koje će biti provedene u okviru ovog projekta, koji je vrijedan više od 1,2 milijuna eura.

Partneri predstavili svoje aktivnosti

Lokalna akcijska grupa Mura – Drava, zajedno s partnerima – Općinom Donja Dubrava i Turističkom zajednicom Međimurske županije te s partnerima iz Slovenije – općinama Zavrč i Duplek te Razvojnom agencijom Slovenske gorice, ovaj su projekt prijavili na program Interreg Slovenija – Hrvatska 2021.-2027., kako bi kroz projektne aktivnosti ponajprije potaknuli snažniji razvoj aktivnog turizma koji se temelji na dugoj i bogatoj tradiciji zlatarstva uz rijeku Dravu.
-Prezadovoljni smo što je uopće odabran naš projekt, jer je na natječaj prijavljeno više od 150 projekta, a prošlo ih je samo šest. Ovo je ujedno i najveći projekt neke lokalne akcijske grupe u Republici Hrvatskoj prijavljen na program Interreg i svakako je kruna našega rada i nastojanja da provedbom ovakvih, prekograničnih projekata obogatimo turističku ponudu donjeg Međimurja. Današnji, prvi službeni sastanak, bio je prigoda da se partneri bolje međusobno upoznaju te da predstave aktivnosti koje će biti provedene u sklopu projekta – Zlatarske avanture – istaknuo je na sastanku Mario Moharić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Mura – Drava, vodećeg partnera u ovom projektu.
Riječi dobrodošlice predstavnicima partnera uputio je tom prilikom i Marijan Varga, načelnik Općine Donja Dubrava.

Novi sadržaji i turističke atrakcije

Zahvaljujući projektu Zlatarske avanture na području LAG-a Mura – Drava bit će provedeno niz aktivnosti kojima će ovaj prostor dobiti nove turističke sadržaje i atrakcije za turiste, o kojima je na sastanku govorila vanjska suradnica na pripremi projekta Antonija Švec iz tvrtke Leota.
U sklopu projekta Zlatarske avanture LAG Mura-Drava planira nabavu klupa i koševa na točkama Zlatarske šetnice s hrvatske strane granice te postavljanje info ploča sa slikama i opisima prirodnih ili povijesnih znamenitosti, nabavu 15 električnih bicikala, prikolice za prijevoz bicikala i manjeg drvenog skladišta za čuvanje električnih bicikala, postavljanje eko-biciklističke točke sa solarnim panelima uz Zlatarsku šetnicu, nabavu električnog vlakića koji će prevoziti putnike duž Zlatarske šetnice te niz aktivnosti kojima će se definirati i promovirati turistička ponuda područja LAG-a. U sklopu projekta će biti organizirano i šest demonstracija ispiranja zlata, dvije prekogranične vođene ture, šest spustova čamcima po rijeci Dravi, zajednička prekogranična biciklistička tura te dva događaja usmjerena na testiranje igre „Cultural Escape Room na Zlatarskoj šetnici – rekla je Antonija Švec, suradnica na pripremi projekta Zlatarske avanture.
Zahvaljujući projektu bit će zajednički razvijen i interaktivni prekogranični interpretacijski model Zlatarske šetnice utemeljene na kulturnoj baštini i tradiciji ispiranja zlata. Bit će uspostavljeno i šest točaka šetnice te razvoj sadržaja i načina njegove interpretacije potencijalnim posjetiteljima. Model obuhvaća 6 točaka poveznica u Donjoj Dubravi, Donjem Vidovcu, Svetoj Mariji, Zavrču, Dupleku i Lenartu, kojima će se osigurati održiva i povezana prekogranična turistička regija pogodna za razvoj aktivnog turizma.

U koritu Drave čak 27 tona zlata

U sklopu projekta bit će organizirana i zajednička prekogranična javna događanja u svrhu razvoja aktivnog turizma u Sloveniji i Hrvatskoj, a dionici s obje strane granice će izraditi i zajednički plan upravljanja prekograničnom turističkom ponudom u cilju razvoja aktivnog turizma temeljenog na zlatarskoj tradiciji.
-Želim pohvaliti LAG Mura – Drava, vodećeg partnera u ovom projektu, koji je izvrsno pripremio projekt i organizirao današnji sastanak u Međimurju. Već prvi sastanak partnera pokazao je da idemo u dobrom smjeru i da je svaki od partnera jako zainteresiran za suradnju, ne samo kroz ovaj projekt, nego i za partnerstva na drugim područjima. Kada se još bolje upoznamo tijekom provedbe projekta Zlatarske avanture, siguran sam da ćemo u budućnosti razviti još tješnje veze na obostranu korist ljudi koji žive uz rijeku Dravu s obje strane granice. Siguran sam da će nam ovaj projekt omogućiti da u ovaj lijepi kraj uz Dravu dovedemo više turista, koji će moći uživati u novim i atraktivnim sadržajima – naglasio je na sastanku Slavko Pravdič, načelnik Općine Zavrč, koji je s projektnim partnerima podijelio informaciju da se prema procjenama slovenskih eksperata količina zlata u koritu Drave, i to samo od Maribora do Zavrča, procjenjuje na čak 27 tona.
Projekt Zlatarske avanture, čija je provedba započela 1. rujna, trajat će dvije i pol godine, a bit će završen krajem veljače 2027. godine.
Sljedeći sastanak partnera u projektu Zlatarske avanture bit će održan početkom iduće godine u slovenskom Lenartu.